• Aj naša základná škola začína od školského roka 2024/2025 učiť od prvého ročníka podľa novej kurikulárnej reformy
          • Aj naša základná škola začína od školského roka 2024/2025 učiť od prvého ročníka podľa novej kurikulárnej reformy

          • Podľa nového štátneho vzdelávacieho programu vyučuje svojich prvákov aktuálne už 39 základných škôl. Od septembra 2024 sa táto vlna inovácií rozšíri do viac ako 400 ďalších škôl po celom Slovensku. Medzi ne patrí aj naša základná škola. Komplexné zmeny v cieľoch a obsahoch základného vzdelávania otvárajú možnosti lepšej prípravy detí na život v 21. storočí.

            Ťažisko vzdelávania sa presúva z odovzdávania vedomostí na rozvoj spôsobilostí žiakov. Nové kurikulum základného vzdelávania otvára príležitosti:

            • Sústrediť sa na schopnosť žiakov myslieť a konať.
            • Uplatňovať metódy učenia sa založené na bádaní, skúmaní a praktickej aktivite žiakov.
            • Zohľadniť potreby každého žiaka.
            • Zlepšovať manažérske a personálne riadenie školy, s dôrazom na podporu kvalitných a inovatívnych pedagogických zamestnancov.

            Rodičia a široká verejnosť môžu vďaka interaktívnej mape zistiť, ktorá škola v ich okolí prejavila záujem učiť po novom od septembra 2024 s podporou rezortu školstva. Interaktívna mapa je zverejnená na stránke https://vzdelavanie21.sk/mapa-skol/.

            RNDr. PhDr. PaedDr. Roman Stadtrucker, PhD., MBA, LL.M., supervízor ZŠ

          • Všetkovedko 2023/2024

          • Talentovaní žiaci zo všetkých ročníkov prvého stupňa našej základnej školy sa každoročne zúčastňujú celoslovenskej súťaže o najmúdrejšieho z najbystrejších VŠETKOVEDKO. Tento školský rok súťažilo spolu 32 076 detí. Získané ceny a diplomy boli odmenou, z ktorej mal každý žiak veľkú radosť. Už teraz sa pripravujeme a tešíme sa na budúci školský rok! Súťaž VŠETKOVEDKO finančne podporilo OZ ZRPŠ pri ZŠ s MŠ Mateja Bela Funtíka v Očovej. Ďakujeme.

          • Externá evalvácia žiakov IX. triedy - KOMPARO

          • Najúspešnejší žiaci v testovaní z predmetu matematika boli Adam Kyseľ, David Gutzelnig a Juraj Brnák, z predmetu slovenský jazyk a literatúra sa najviac darilo Šimonovi Ľuptákovi, Jurajovi Brnákovi a Vanesse Sámeľovej. Srdečne blahoželáme a držíme všetkým deviatakom palce pri testovaní T9 2024.

          • Anglicko-slovenské divadlo

          • „Laki´s Town – Lakiho mestečko“ bol názov anglicko - slovenského predstavenia, ktoré sme mali možnosť vidieť vo štvrtok 25. 1. 2024 v podaní hercov z divadla v Martine. Obsah predstavenia bol zameraný na to, aby sme si všímali veci a ľudí okolo seba a zamýšľali sa nad nimi do väčšej hĺbky. Samozrejme bolo to poňaté s humorom a deti sa pri tom nasmiali, keďže boli do predstavenia zapojení aj oni. Dúfame, že sa to všetkým páčilo a že sme nabrali mnoho nových slovíčok z anglického jazyka. PhDr. Dáša Oravcová

          • Oznam - poplatky v škole

          • Vážení rodičia, 

            od 1. 1. 2024 je v platnosti nové VZN Obce Očová č. 75/2023.

            Poplatky v škole sú nasledovné:

            ​​​​​​​Školné školský klub detí: 13 EUR/mesačne

            Školné materská škola: 14 EUR/mesačne

            Režijné náklady za školské jedálne: 4 EUR/mesačne

            Ostatné poplatky v čase prázdnin, či obmedzenej prevádzky sú uvedené vo VZN č. 75/2023.

            Žiadame rodičov, aby pri úhrade príslušného poplatku uvádzali do poznámky účel platby a do variabilného symbolu mesiac a rok, za ktorý je úhrada realizovaná.

            Príklad: platba za január 2024   VS:12024

            Poznámka: napr.: ŠKD Jozef Mrkvička, MŠ Jozef Mrkvička, Réžia jedáleň MŠ Jozef Mrkvička, Réžia jedáleň ZŠ Jozef Mrkvička.

          • Mikuláš v školskej jedálni

          • "Mikuláš, Mikuláš, čo v tom vreci schovávaš?" 
            „Sladkosti a cukríky, len pre dobré detičky..."

            Aj tento rok zavítal Mikuláš do našej školskej jedálne a my sme mohli deti obdarovať sladkou maškrtou od neho. Balíčky sme rozdali všetkým deťom chodiacim na obedy. Deti sa potešili a nás potešil ich milý úsmev a radosť v očiach.

            Kolektív ŠJ Vám želá, aby sa Vám v tomto predvianočnom zhone podarilo trošku spomaliť, myslieť viac jeden na druhého a spomenúť si na tých, ktorí potrebujú naše milé slovo, či chvíľku pozornosti. Užite si tieto vzácne chvíle v pokoji a s úsmevom na perách.

          • Projekt inteligentnej domácnosti – Smart Home

          • Dňa 24. 11. 2023 sa v našej škole uskutočnil kurz Pokročilé programovanie s micro:bitom pre žiačky 7. ročníka. Pani lektorka z občianskeho združenia Aj Ty v IT nám priniesla sady Smart Home Kit a papierové modely domu.

            Pomocou svetelných, zvukových senzorov, reproduktorov a iných súčiastok si dievčatá vytvorili modely inteligentnej domácnosti. Funkciu riadiacej jednotky v našom prípade vykonával micro:bit, ktorý kontroloval vstupy získané zo senzorov a na základe nami zadaných inštrukcií zabezpečoval reakcie systému.

            Práca na projekte inteligentného domu dievčatá veľmi bavila, pri tvorbe programov a skladaní súčiastok si navzájom pomáhali, na kurze bola výborná pracovná atmosféra.

            Projekty tohto typu sú dôkazom, že aj zábavnou, hravou formou je možné priblížiť deťom programovanie, podnietiť v nich rozvoj logiky a algoritmického myslenia a umožniť im nakuknúť do sveta moderných technológií aj z pohľadu tvorcu, nielen bežného používateľa.

            Mgr. Oľga Nôžková, školský digitálny koordinátor

          • Učili sme sa programovať micro:bity

          • V spolupráci s organizáciou Aj Ty v IT sa dňa 10. 11. 2023 počas prvých dvoch vyučovacích hodín v našej škole uskutočnil workshop Základy programovania s micro:bitom pre žiačky V. ročníka.

            Micro:bit je malý minipočítač, ktorý slúži na vzdelávanie v oblasti programovania. Dievčatá sa naučili vytvárať digitálne menovky a zostaviť jednoduché programy, napríklad hru Kameň, papier, nožnice. Tvorba programov pomocou spájania blokov do súvislých celkov ich veľmi bavila, na stretnutí bola výborná pracovná atmosféra. V práci s micro:bitmi sa naši žiaci a žiačky budú ďalej zdokonaľovať na hodinách informatiky.

            Mgr. Oľga Nôžková, školský digitálny koordinátor

          • Informatická súťaž iBobor 2023 - výsledky

          • V týždni od 6. do 10. novembra 2023 sa 36 žiakov našej školy zúčastnilo už 17. ročníka celoslovenskej informatickej súťaže iBobor, ktorú organizuje Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Celkovo sa do súťaže zapojilo 129 965 žiakov z celého Slovenska.

            Naši žiaci dosiahli vynikajúce výsledky (12 úspešných riešiteľov), pričom dvaja deviataci - David Gutzelnig a Adam Kyseľ získali plný počet bodov vo svojej kategórii!

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu našej školy a dúfame, že v ďalšom štúdiu budú úspešne rozvíjať svoje nadanie v oblasti informatiky a logického myslenia.

            RNDr. PhDr. PaedDr. Roman Stadtrucker, PhD., MBA, LL.M., školský koordinátor súťaže

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje